Indeklima

 

I Danmark er mange boliger isoleret tæt på grund af det kolde vinterklima. I en tæt bolig undgår man varmespild, men hvis man ikke lufter ud, undgår man også frisk luft. Og frisk luft er en betingelse for sundhed. Derfor er det vigtigt, at man lufter ud ofte. Det skal ikke være i mange timer ad gangen. Luk vinduer og døre op i 5-10 minutter og lav gennemtræk i rummene. Gør det 1-2 gange om dagen. I badeværelset og i køkkenet skal man lufte ud, når man har brugt det. Husk at skrue ned for varmen imens.


Vanddamp

En familie med 4-5 personer producerer cirka 15 liter vanddamp om dagen. Dels fra familien selv (gennem udånding og sved), dels fra køkken og badeværelse, når familien laver mad og tager bad. Den vanddamp skal ud af boligen igen. Det kan den kun komme, hvis man lufter ud.


Fugtskader og bakterier

Lufter man ikke ud, kan det give fugtskader, som det er dyrt at reparere. I fugtskader trives bakterier godt. Men det gør mennesker ikke! Fugt og bakterier giver usund luft i boligen, og menneskene kan blive syge. Man kan få allergi og problemer med at trække vejret.

 

Hvad man selv kan gøre?

Man kan begrænse fugtigheden ved at lægge låg på gryderne og bruge emhætte, når man laver mad. Man kan også begrænse fugten ved at lufte ud, når man har været i bad, og når man om morgenen forlader soveværelset. Derudover skal man ikke tørre tøj i boligen. Hvis man har ventilationsriste, er det vigtigt, at de er åbne og rene. Ellers virker de ikke. Dug på vinduerne er et tegn på, at der er for meget fugt i lejligheden. Så trænger der til at blive luftet ud.

 

Skimmelsvamp

Skimmelsvamp er bittesmå svampe, der vokser på jord og plantedele i naturen. I vores huse kan skimmelsvampe vokse mange steder, når blot der er fugtigt, og der er noget at leve af. Skimmelsvampe lever af dødt materiale, der oprindeligt stammer fra dyr og planter (organisk materiale). I huse kan det fx være:

  • Træ
  • Spånplader
  • Krydsfinérplader
  • Papiret på bagsiden af gipsplader
  • Tapet
  • Lim
  • Kokostæpper
  • Støv

Skimmelsvampe formerer sig ved hjælp af sporer, en slags frø, som de gennem luften kan sprede vidt omkring. Sporene findes overalt og når de rette betingelser er til stede, begynder de at vokse og sprede nye sporer. 

 

Opdager du skimmelsvamp, bør du fjerne det, da det kan gøre mennesker syge. Kontakt din ejendomsmester, hvis du er i tvivl. 

 

Vi har udarbejdet en folder, som du kan hjælpe dig med gode råd omkring fugt og skimmel. Du kan hente folderen her.

Ledige boliger

Ledigt NU

Ledige lejligheder   Vi har lige nu ingen ledige boliger. Du kan dog skrives på vores venteliste ved at klikke...

Read more

Seneste opdateringer

Køge boligselskab   -   Langelandsvej 32   -   4600 Køge   -   Tlf: 5663 7500    -   Fax: 5663 7007   -   e-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.